Με σύνθημα «Ολυμπία Αναγεννωμένη», η Ζ΄ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων και το Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων & Τεχνολογίας Δασικών Προϊόντων του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού (ΕΛ.Γ.Ο.) «ΔΗΜΗΤΡΑ», στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Τελετής της Αφής της Φλόγας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, πραγματοποίησαν στην Αρχαία Ολυμπία, τις κατωτέρω εκδηλώσεις:
Έκθεση Φωτογραφίας των Έργων Αποκατάστασης του Τοπίου της Ολυμπίας, σε συνεργασία με το Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, από τη Δευτέρα 7 Μαϊου μέχρι την Πέμπτη 10 Μαίου σε αίθουσα της εισόδου του Δημαρχείου. Στην Έκθεση παρουσιάσθηκε διαχρονικό φωτογραφικό και ηλεκτρονικό οπτικό υλικό από διακριτούς για τους επισκέπτες χώρους (Κρόνιον, Μνημείο PierredeCoubertin,Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας, Ολυμπιακός Βοτανικός Κήπος) των Έργων Αποκατάστασης του Αρχαιολογικού και Ευρύτερου Τοπίου της Ολυμπίας, μετά την καταστρεπτική πυρκαγιά του έτους 2007. Ως γνωστόν το Ινστιτούτο ήταν φορέας εκτέλεσης των έργων και είναι ο Τεχνικός Σύμβουλος του Υπουργείου Πολιτισμού & Τουρισμού από το Σεπτέμβριο 2007 μέχρι τέλος Αυγούστου 2012.

p058_1_00

Ημερίδα με θέμα «Αποκατάσταση Ολυμπιακού Τοπίου – Ολυμπιακός Βοτανικός Κήπος», την Τρίτη 8 Μαίου από τις 09.30 μέχρι 12.00 στο Συνεδριακό και Εκθεσιακό Κέντρο ΣΠΑΠ Ολυμπίας, ενώ στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε επίσκεψη των συμμετεχόντων στην Έκθεση Φωτογραφίας και ενημέρωσή τους στους χώρους των έργων. Οι αναλυτικές παρουσιάσεις – εισηγήσεις αναπτύχθηκαν από τους ειδικούς ερευνητές και επιστήμονες του Ινστιτούτου, Δρα Γ. Λυριντζή, Δρ. Γ. Καρέτσο, Αθ. Μπουρλέτσικα, Γ. Μάντακα και Κ. Καούκη και απευθύνονταν κυρίως σε ξεναγούς, εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθηγητές, δασκάλους και μαθητές πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τεχνολογικής εκπαίδευσης και γενικότερα φορείς και πολίτες ευαισθητοποιημένους σε θέματα προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος.

p058_0_2

Την Έκθεση και τους χώρους των έργων επισκέφθηκαν στις 9 Μαίου ο κ. Βασ. Γκίκας – Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΕΛ.Γ.Ο. «ΔΗΜΗΤΡΑ», ο Δρ Κων. Μαλλίδης – Γεν. Διευθυντής Έρευνας και στελέχη της Κεντρικής Υπηρεσίας και του Ινστιτούτου και συνοδεύοντα αυτούς πρόσωπα, αποκομίζοντας τις άριστες των εντυπώσεων. Την ενημέρωση έκανε ο Δρ. Γεώργιος Καρέτσος – Διευθυντής του Ινστιτούτου. Επίσης την Έκθεση Φωτογραφίας επισκέφθηκε στις 10 Μαίου ο Υπουργός Πολιτισμού & Τουρισμού κ Παύλος Γερουλάνος, όπου ενημερώθηκε από το Δρα Γεώργιο Λυριντζή – Γενικό Συντονιστή της Αποκατάστασης του Τοπίου της Ολυμπίας. Ο Υπουργός εξέφρασε την ικανοποίηση και το θαυμασμό του για το συνολικό έργο που έχει επιτελεσθεί στην Ολυμπία από το Ινστιτούτο.
Τις ανωτέρω εκδηλώσεις κάλυψε τηλεοπτικά η Ολυμπιακή Ραδιοτηλεόραση και με δημοσιεύματά τους, οι εφημερίδες ΠΑΤΡΙΣ, ΠΡΩΪΝΗ, ΠΡΩΤΗ, κ.ά.

Με την ανάκρουση του Ολυμπιακού ύμνου και την έπαρση της Ολυμπιακής σημαίας, όπως επίσης αυτών του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ελλάδος άρχισε στις 10 Μαίου το πρόγραμμα της Τελετής Αφής της Ολυμπιακή Φλόγας των ΧΧΧ Ολυμπιακών Αγώνων ¨Λονδίνο 2011¨.Ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Δρ JacquesRogge, στο χαιρετισμό του προς τους παρευρισκομένους τόνισε : ¨Όπως και οι αγγελιοφόροι στους αρχαίους χρόνους οι οποίοι διέδιδαν τα νέα της Ολυμπιακής Εκεχειρίας, έτσι και οι λαμπαδηδρόμοι που θα μεταφέρουν τη φλόγα στο Λονδίνο, θα μεταδώσουν το μήνυμα ότι ο αθλητισμός μπορεί να προάγει την ειρήνη και να κάνει τον κόσμο μας ένα καλύτερο μέρος¨. Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής κ Σπύρος Καπράλος, στο χαιρετισμό του ανέφερε : ¨Η Φλόγα είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά και σημαντικά σύμβολα του Ολυμπισμού και παράλληλα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Ολυμπιακής κληρονομιάς, καθώς συνδέει τους Αγώνες της Αρχαιότητας, με τους σύγχρονους, διαδραματίζοντας το ρόλο μιας διαχρονικής γέφυρας, που ενώνει το χθες με το σήμερα αλλά και το αύριο της ανθρωπότητας¨. Τέλος ο Πρόεδρος Οργανωτικής Επιτροπής ¨Λονδίνο 2012¨ Λόρδος SebastianCoe, πριν την αφή της Φλόγας, υπογράμμισε :¨Υποσχόμαστε να προστατεύσουμε τη Φλόγα, να διαφυλάξουμε τις παραδόσεις της και να οργανώσουμε μία συναρπαστική Λαμπαδηδρομία για την οποία θα μπορούμε όλοι να είμαστε υπερήφανοι και η οποία μπορεί να εμπνεύσει μια ολόκληρη γενιά. Καθώς οι λαμπαδηδρόμοι θα υψώνουν την Ολυμπιακή Φλόγα τις επόμενες ημέρες και μήνες, η ελπίδα μας είναι ότι θα ανυψώσουν το πνεύμα και τις ελπίδες των ανθρώπων σε ολόκληρη τη Βρετανία και τον κόσμο¨.

p058_1_01

Μέλη και επιστημονικοί συνεργάτες του Ινστιτούτου συμμετείχαν σε Διεθνές Συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε από 23 μέχρι 25 Μαίου στο νέο Μουσείο της Ακροπόλεως, με τίτλο : «From past experience to new approaches and synergies : The Future of Protection Management for Archaeological Heritage in Times of Economic Crisis«.
Το Συνέδριο διοργανώθηκε στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της Διεθνούς Επιτροπής για τη Διαχείριση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ICOMOS) της UNESCO και ειδικότερα από την Ελληνική ICOMOS και την International Committee for Archaeological Heritage Management. Χαιρετισμό απεύθυνε, εκτός των άλλων, ο Καθηγητής Δημ. Παντερμαλής – Πρόεδρος του Δ.Σ. του Μουσείου της Ακροπόλεως, ενώ την έναρξη του Συνεδρίου κήρυξε η κα Μαριάννα Βαρδινογιάννη – Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO.
Την πρώτη ημέρα του Συνεδρίου διανεμήθηκε έντυπο και ηλεκτρονικό σχετικό με την εργασία που παρουσιάσθηκε από τον Δρα Γεώργιο Λυριντζή με τίτλο : «Protection and preservation of Olympic landscape– the case of Olympic Botanical Garden«, για το αντικείμενο της οποίας έδειξαν ενδιαφέρον πολλοί από τους συμμετέχοντες επιστήμονες (αρχαιολόγους, αρχιτέκτονες, μηχανικούς, γεωλόγους, συντηρητές).

p058_1_02